• Makita
  • BuildDesignFeatured SliderLandscape ArchitectureLatestProjects

    Austin Design works secure planning permission

    Austin Design Works have secured planning permission for a contemporary garden pavilion. It is in the grounds of a historic, riverside rectory in Wiltshire.
     
    The structure is designed to be the focal point for family entertaining. It completes a scheme to link the main 16th Century house with dedicated ‘play’ spaces. These run down to the property’s picturesque river frontage in Great Somerford.
     
    Director Rachael Austin runs Nailsworth-based Austin Design Works with her brother Matt. She was initially called to design an outside-in scheme, with the large garden as the focal point.
     
    But the clients shifted to a more inclusive scheme, incorporating a modern extension to the listed property. As well as a wholesale remodelling of the garden. This meant the idea for a contemporary garden structure took shape.
     
    Initially, the client asked us to create a garden room,”
    said Rachael, a Chartered Landscape Architect and member of the Society for Garden Designers.
     
    “But the more we looked at it, the more it made sense to create a standalone building in the garden. This then meant we could make the most of the river frontage and encourage people to really use the whole of the garden.”
     
    The scheme includes a relaxed seating area on decking surrounding an ancient tree; petanque and croquet lawns; a fire pit and several seating areas.
     
    The entertainment pavilion, complete with living roof and solar panels, will see the renovation of an old brick terrace, construction of a timber-framed pergola and a revamped stone wall enclosing a barbecue area with far-reaching views across the river
     
    The oak shingle-clad garden room will boast panoramic views across the paddock, across park rail fencing to the river beyond, while a garden kitchen opens up on to a south-facing terrace.
     
    Roof lights project ever-changing southern light into the roof space and woodland planting will ensure the building sits seamlessly in the landscape for generations to come.
     
    “This is part of a much larger scheme, creating a beautiful courtyard garden next to the main house.” said Rachael.
     
    Click here to find out more about Austin Design Works.
    Show More

    Related Articles