• Makita
  • Featured SliderLatestLocal councilNewsparks

    Southampton City Council transforms Blechynden Gardens

    Southampton City Council has completed work on the regeneration of Blechynden Gardens.
     
    The concept for the park, developed by Cliff Brown of Southampton City Council’s City Services Team, was to create an attractive new public space which respects the rich heritage of the area as one of the last remaining World War II sites in Southampton, whilst looking forward to a peaceful future.
     
    The park balances protecting what is left of the Emperia Buildings, blending the remains of the walls with two set piece sculptures, whilst allowing natural plants and wildlife to flourish.
     
    The new design also opens the park up so it is visible from the road, creating a pleasant walkway for commuters, residents and visitors to feel safe on their way to and from the station and the city centre.
    The Blechynden Arch
     
    The park features a new arch made in corten steel which has naturally aged since being installed to match the colour of the brickwork. It frames views from either end of the park and provides a central focal point. It is bespoke and unique to Southampton. The Window Screen The latest addition which completes the park is the bespoke and unique screen which partially obscures the car park. Designed by Cliff Brown at Southampton City Council and created by New Forest Blacksmith Colin Phillips, it is also bespoke and unique to Southampton.
     
    The concept was for the screen to act as a ghost of the walls which once stood there, with a window showing a waterfront scene. The scene, laser cut in corten steel, is taken from a 1910 photograph of the shore as it once looked.
    Seating, drainage and other features
     
    The seating area remains over an old vault, but the seats are replaced with durable steel seats and reversed to look over the park rather than the car park.
     
    The enclosure of the park is completed with railings to inhibit access to and from the car park making both places safer. The railings match into the style in the wider area and give the setting a sense of place in the route to the city centre. Restricting the entrances should make policing easier should it be necessary.
     
    The muddy gravel paths have been replaced with fully accessible, free draining, rubber crumb surfaces. The colours in the new paths are taken from the various brick finishes from the surrounding buildings, anchoring it in the place.
    Show More

    Related Articles

    One Comment

    1. Hello. I was here yesterday and the grounds look really bare. The Window Screen is gorgeous, but when you look at it. The Toys R Us sign is right behind it.
      Also there isn’t a rubbish bin.